RSS

2010. március 14., vasárnap

Szárma, vagyis töltött káposzta


Igy készül a felénk “szármának” nevezett töltött káposzta : végy egy zacskó (nemtommenyi, lehet, hogy egy kiló) vagdosott aprókáposztát, és ha túl savannya, akkor áztasd ki hideg vizben, és egy közepes fej savanyú káposztát, amit leveleire szedsz. (a káposzta vastag ereit ki lehet vagdosni, és ha nem rágózol főzés közben, akkor el lehet fogyasztani).
1 kg darált disznó vagy csirkemelle húsát elkészitjük kolbászhúsnak. (a darált húst összekeverjük sóval, törött borssal, darált köménymaggal, pirospaprikával és zúzott fogyhagymával, és jól alaposan kidolgozzuk, majd pihenni hagyjuk). Addig mig a kolbászhusi pihen, meg lehet mosni a rizsát. Én negyed kilónyi mennyiséget szoktam venni, és mikor már tiszta, akkor összekeverem a kolbászhússal. Ki lehet teriteni a káposztaleveleket, és beletenni a husis rizses keveréket, egyik felét behajtani, felgöngyölni, és a másik felét bedugdosni a közepébe, és igy szépen sorban, mig el nem fogy a töltelék. A maradék levelekkel és az aprókáposzta felével kibélelünk egy jókora lábast, és szépen sorban belehelyezzük a kész szármákat, majd lefedjük a többi aprókáposztával, és helyenként kolbászdarabokat meg szalonnacsikokat is dobálunk bele. (én füstölt húst is szoktam)
Felöntjük vizzel, beleteszünk egy kanál pirospaprikát és lassan főzzük, mig a töltelékbe tett rizs meg nem puhul. (ezt úgy lehet megállapitani, hogy az ember áldozatkészen megeszik belőle egy darabot)
Mikor megfőtt, akkor kiszedjük egy magasabb falú tepszibe (úgyszintén úgy, hogy az aljára teritünk aprókáposztát és káposztaleveleket, és rá a kész szármákat, beboritjuka aprókáposztával és a tetejére rakjuk a szalonnacsikokat, a kolbászdarabkák meg a főtt füstölt husi ott van a szármák és a levelek között)

Egy kevéske lében elvatyarunk egy pötyölke tejfelt (asszem 2 dl. de nem baj ha több, nem árt- csak a kilóknak, de azt majd legyalogoljuk újév után) és a tetejére öntjük. Betesszük a sütőbe sülni, olyan szép kényelmes fokozaton, mig a szalonnából kisül a maradék zsir, a káposztalevelek is egy kicsike szint kapnak. Ez idő alatt konyhában olyan illatok terjengenek hogy a hátad mögött késsel villával felszerelkezett családod erőszakos rohamát nem tudod tovább saját testeddel fenntartani. Engedsz a rohamnak, és közben áldod az eszedet, hogy legalább kolbászt meg füstölthúst dobáltál bele a műbe, mert a töltelékes részéből nem nagyon jutott. Nekem 8 darab félliteres nagyságú szárma jött ki az egy kiló húsból. Mind elfogyott. Még az a szerencse, hogy félkész állapotban megettem egyet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése